קרן בר היא יועצת המתמחה ביישום מודלים הנדסיים לתכנון מלאי במערכות ERP
לפעמים המוצר שלנו הוא לא סטנדרטי והוא מעין פרוייקט חד פעמי שאנחנו עושים ללקוחות. אז איך ניתן לתכנן מלאי ללא עצי מוצר?
בואו נתחיל בדוגמה כדי שהסיטואציה תהיה ברורה:
נגריה מייצרת שולחן לפי בקשת לקוח.
השולחן הזה לא יהיה כמו אף שולחן אחר.
הלקוח קובע את סוג העץ, את אורך השולחן ואת סוג הרגליים. לנגריה הזאת יש הרבה פרוייקטים חד פעמיים כאלו. אז איך הם יכולים לתכנן את המלאי והרכש שלהם?
מפעלים/ארגונים כאלו נקראים High Mix Low Volume כלומר הרבה סוגי מוצרים עם מעט מאד חזרתיות על הייצור. המנכ"ל של המכון לייצור מתקדם מעריך ש 60% מהמפעלים בארץ הם מהסוג הזה.
אז מה בדיוק הבעיה?
הלקוחות של המפעלים הללו מזמינים לפי מפרט טכני ששונה משאר הלקוחות. במצב הזה אם נרצה להקים עץ מוצר לכל הזמנה זה ייקח לנו הרבה זמן וסביר להניח שמהר מאד נרים ידיים. לכן, לא נוכל להשתמש בתוכניות MRP סטנדרטיות ואז לא יתאפשר לנו:
- לעתד את המלאי שלנו בעזרת תוצאות ה MRP
- להוציא פקודות עבודה מסודרות ולנהל אותן כך שנוכל להעריך מה מצב ההזמנה ומתי תהיה מוכנה.
- לנהל מעקב אחר הרכש שלנו כשאנחנו מוודאים שהוא תואם להזמנות. כלומר, אם לקוח ביטל הזמנה צריך להיות לנו אפשרות לבטל את ההצטיידות לרכש עבורו ואם לקוח הגדיל הזמנה אנחנו צריכים לדעת כמה חומר נוסף להזמין.
פתרונות אפשריים:
-
תוכנת ייצור פרמטרית
התוכנה מאפשרת להקים קטלוג מוצרי אב טיפוס בעזרת שרטוטי תלת מימד. בעת קבלת הזמנה מלקוח,
ניתן לבחור פריט מהקטלוג ולבצע התאמות בשרטוטים (של אבות הטיפוס שכבר קיימים בקטלוג) בהתאם לדרישת הלקוח.
התוכנה תעבד את השרטוט ובעצם תייצר לנו מעין עץ מוצר. עץ המוצר הזה מגיע מהשרטוטים ולא מחייב אותנו להקים אותו מאפס. ולבסוף התוכנה תייצר לנו מפרט כמויות כך שנוכל לשתול את הכמויות במערכות ERP סטנדרטיות. מערכת ה ERP תתרגם את מפרט הכמויות למק"טים ותייצר באופן אוטומטי מק"ט לקוח ועץ מוצר שטוח (כלומר כמה חומר אנחנו צריכים מכל מק"ט כדי לייצר את מק"ט האב).
בשלב הזה נוכל לעבור ל MRP סטנדרטי. להוציא פקודות עבודה ולנהל הזמנות עיתוד מלאי כמו שמתבצעים בכל מפעל תהליכי רגיל.
נחזור רגע לדוגמה של הנגריה כדי להבין: הנגריה מחזיקה בקטלוג מוצרים, לדוגמה של שולחנות. נניח שיש להם 20 סוגים של שולחנות שהם מראים ללקוח. הלקוח בוחר דגם מסויים ואז מבקש מידות מסויימות, סוג מסויים של רגליים וגימור בצורה מסויימת. מקבל ההזמנה, ייקח את השרטוט של אב הטיפוס וייתקן אותו לפי דרישות הלקוח. לאחר מכן, התוכנה תייצר רשימת כמויות הנדרשות כדי לייצר את השולחן. במידה וקיים ERP היא תקים מק"ט אב לשולחן הזה (או תשתמש במק"ט אב גנרי). היא תחבר לו עץ מוצר לפי הכמויות בכתב הכמויות ואז ניתן יהיה לבצע פקודות עבודה ולנהל MRP על ההזמנה הזאת כמו בכל מפעל המייצר מוצרים "סטנדרטיים".
לתוכנת הניהול הפרמטרית יש גם מודולים נוספים שעוזרים מאד לסוג כזה של ארגונים:
- מודול תכנון וחיתוך אופטימאלי של פלטות (עץ מתכת וכו')
- מודול שמייצר תוכנית CNC
- מודול המייצר מדבקות ברקוד שמציין את מספר ההזמנה, מספר תוכנית ה CNC וכו'
תוכנה פרמטרית לדוגמא:
תוכנת Imos שמשווקת בארץ ע"י חברת דיזיין דיאלוג בע"מ. התוכנה נועדה במקור למפעלי רהיטים, אך בהתאמות מסוימות יכולה לשמש גם למפעלי תעשייה אחרים שמתמודדים עם אתגר שצוין לעיל, בעיקר יש בה יתרון במפעלים שיש בהם תהליך חיתוך פלטות או גלילי חומר גלם: זכוכית, מתכת, עץ, פרספקס. קיים בתוכנה גם מודול MES שמאפשר דיווח של הייצור שיתממשק עם ה ERP, או לדווח ישירות ל ERP על סגירת פקודת העבודה בגמר כל תחנת ייצור.
עוד על התוכנה הפרמטרית Imos תוכלו למצא בסרטון הבא
אציין שקיימות בשוק תוכנות פרמטריות נוספות.
2. יישום מודל פרמטרי – כפתרון נוסף לבעיה
פתרון זה פחות אופטימאלי אבל לא מצריך את ההשקעה הכספית בקניית התוכנה.
על מנת ליישם פתרון של מודל פרמטרי יש להקים קטלוג מוצרים ב Excel, הקטלוג יכיל מוצרים שהינם אב טיפוס לכל קטגורית מוצרים.
רכיבי העץ של כל מוצר בקטלוג יפורטו בטבלה פרמטרית: מידות, כמות.
לחלקים שיש לחתוך מפלטות חומר גלם יש לציין גם את סוג הפלטה (למשל מפלטת עץ אורן בעובי 5 מ"מ).
בעת קבלת הזמנת לקוח, יש להעתיק טבלה פרמטרית של מוצר אב טיפוס מהקטלוג, ולבצע בה שינויים בהתאם למפרט הנדרש ע"י הלקוח. את המפרט חומר החדש שנוצר עבור ההזמנה יש לטעון ל ERP (בלחיצת כפתור).
ב ERP טבלת הפרמטרים תתורגם אוטומטית לעץ מוצר, מק"ט, הזמנת לקוח ופקודות עבודה.
בחברות יצרניות תהליך ההצטיידות ה best practice הינו באמצעות מודול MRP.
במקרים בהם ארגון לא יכול ליישם מודל MRP מבוסס על הזמנות לקוח בגלל זמן אספקה ארוך מדי של החומרים, הוא ייאלץ להשתמש בתחזיות רכש (כפי שקיים בתוכנות ה ERP). מכיוון שהזמנות הלקוח שלנו הן ייחודיות ללקוח שלנו, צריך לשים לב שניתן להזמין בעזרת תחזיות רק פריטים סטנדרטים (למשל, פלטות עץ). פריטים ייחודיים ללקוח (לדוגמא, רגלי שולחן מיוחדות) יוזמנו רק לאחר כניסת ההזמנה וזה כמובן יתורגם לזמן אספקה ללקוח.
ניהול המלאי ב ERP
ניהול המלאי ב ERP מאפשר שימוש במודלי מלאי כמו EOQ , מודל שיני מסור, שנקרא גם מודל MIN-MAX שאותו ניתן גם ליישם כמנגנון הצטיידות דינאמי ואוטומטי במערכת ה ERP.
בעזרת יישום המנגנון הנ"ל השגנו ללקוחתנו ירידה משמעותית במלאי תוך שיפור בזמינות המלאי. עוד על כך תוכלו לקרוא במאמר "יישום מנגנון הצטיידות EOQ דינאמי ואוטומטי". (הפניה לאתר שלי כשהמאמר יהיה מוכן בו)
לסיכום
גם אם אתם עובדים במפעל שמייצר מוצרים לא סטנדרטיים אל ייאוש, עדיין ניתן לעבוד ולנהל רכש מלאי וייצור באופן מסודר עם מערכות ERP סטנדרטיות.
לשם כך, תצטרכו או לקנות את התוכנה שמחברת בין השרטוטים הנובעים מהזמנת הלקוח ומייצרת כתבי כמויות או לייצר מנגנון דומה באמצעות האקסל.
אתם מוזמנים לפנות אלי בכל שאלה בתחום
נייד: 972-54-5776588+
דוא"ל: KerenBar@2b-lean.co.il
אתר: www.2b-lean.co.il
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/kerenbar