פוסט זה שונה מפוסטים רגילים.
רבים מבקשים ממני עזרה בבעיות הקשורות לניהול הייצור. פעמים רבות אני שולח אותם למספר ספקי תוכנה שנתקלתי בהם בעבר. הפעם החלטתי לשבת עם אחד הספקים ולעשות סקר מעמיק יותר של התוכנה שלו על מנת להעביר אליכם תמונה יותר מלאה של מה זה תוכנה לתזמון ייצור.
פניתי לתומר ישראלי מחברת Planit, שיסביר לי לעומק על התוכנה שלו ונענתי בחיוב.
אני רוצה להדגיש שאני לא מקבל שום תמורה על הפוסט הזה, כך שהוא איננו פוסט שיווקי. כמו כן זה איננה חוברת הסברה לתוכנת ה Planit. המטרה בפוסט הזה היא להבין מה הדברים העיקריים שנחפש בתוכנת תזמון ייצור ואיך זה נראה בפועל על תוכנת ה Planit
לאחר ההקדמה הזאת בואו נתחיל:
מה אנחנו רוצים מתוכנה לתזמון ייצור?
אנחנו רוצים לשבץ את העבודות/פק"עות שלנו על משאבים ולקבל:
- תוכנית ייצור לכל אחד מהמשאבים
- שיבוץ כל אחת מהעבודות על המשאב הרלוונטי לה – נרצה שהמערכת תשבץ לנו את העבודות רק על המכונות שיכולות לייצר את המוצר ושלכל מכונה יהיה קצב ייצור רלוונטי למוצר.
- זמני אספקה צפויים לכל אחד מהמוצרים/הזמנות – מתי נוכל לספק את ההזמנה?
- בעת השיבוץ של העבודות על המכונות נרצה התחשבות ב:
- שיבוץ העבודות לפי סדר עדיפויות שייקבע לפי פרמטרים
- התחשבות בזמני סאטאפ משתנים לפי סוג המעבר (זמן הסאטאפ ייקבע לפי שילוב של המוצר הקודם והמוצר הנוכחי על המכונה הספציפית).
- שיבוץ לפי ניתוב. חלק מהעבודות נדרשות לעבור על יותר ממשאב אחד לפי סדר מסויים, למשל מכונה שמייצרת כמשאב ראשון ומכונת אריזה כמשאב שני. השיבוץ צריך להקפיד על הסדר כלומר שיבוץ על מכונת אריזה יהיה רק לאחר סוף הייצור במכונה הראשונה.
- התחשבות בזמני השבתה כתוצאה מחגים או אחזקה. – אנחנו רוצים שבמידה ואנחנו מחליטים מחר על השבתה של מכונה כתוצאה מיום כיף או חג, המערכת יודעת לקחת בחשבון את התזוזה של כל העבודות בזמן ואת עבודות ההמשך שייוצרו על מכונות אחרות.
- לבצע אופטימיזציה על התכנון המקורי שלנו ולהמליץ על שינוי. האופטימיזציה צריכה להתבצע בהתאם לאילוצים שאנחנו מגדירים ולהגדרה מה זה תוצאה אופטימלית.
- התחשבות במלאי חומרי הגלם, לזהות מקומות בהם יהיו חסרים חו"ג ולהתריע לנו. המערכת צריכה גם להתחשב במלאי הנוכחי של החו"ג, גם בצריכה של העבודות וגם בהזמנות הרכש שייכנסו בעתיד.
איך זה נראה ב Planit?
- גאנט שמראה את המשימות של כל מכונה על ציר הזמן:
אותם משימות, הפעם מנקודת המבט של המשימה, איזה מכונות יריצו אותה ומתי:
2. שיבוץ אוטומטי של משימה למכונה המתאימה לה: הורדתי את כל המשימות (תמונה ראשונה) ובלחיצת כפתור הוספתי אותם והם הסתדרו בסדר הגיוני כולל משימות ההמשך שלהם. שימו לב שיש אפשרות לקבע משימות על מכונות ו/או בזמן מסויים ואז המערכת האוטומטית תהיה חייבת להתחשב בהחלטה ולא תוכל לשבץ משהו אחר במקום . אגב, את כל הלוח עדיין ניתן לשבץ גם ידנית ולוח התכנון יתאים את עצמו לכל השינויים הידניים.


3. תאריכי סיום של משימות ניתן להוציא מתוך המאפיינים של המשימה או בטבלה מרכזת:
4. סדרי עדיפויות: המערכת מחשבת "עלות" לכל שיבוץ כך שהשיבוץ יתחשב בסדרי עדיפויות שאנחנו נותנים לו על ידי חישוב מינימום או מקסימום של פונקציית מטרה. לדוגמה, אם נגדיר שאי עמידה בזמני אספקה גוררת "עונש" של 1000 ועל זמן סאטאפ ממושך נקבל "עונש" של 20 אז המערכת תנסה לסדר את העבודות כך שקודם כל ההזמנות יסופקו בזמן (ולא נקבל את הקנס של ה 1000) ולאחר מכן יהיה לנו מינימום של זמן סאטאפ. ההגדרות הללו, כלומר הפרמטרים שהמערכת צריכה להתחשב בהם, מתבצעות בעת הטמעת ה Planit בארגון.
5. שיבוץ לפי ניתוב: ניתן לבחור הזמנה/עבודה ספציפית ולראות איך היא משובצת בסדר הנכון על המכונות לפי סדר השלבים. ניתן גם להגדיר זמני המתנה בין שלב אחד לשני או לחילופין זמני חפיפה (ניתן להתחיל את המשימה השניה X שעות לפני סיום המשימה הקודמת).
6. התחשבות בזמני השבתה: בלחיצת כפתור ניתן להגיע לתצוגה שמאפשרת לדווח השבתת מכונות על ציר הזמן ואת הסיבה להשבתה. המערכת באופן אוטומטי תעדכן את שאר המשימות ותאריך את משך הביצוע של משימות שנופלות על זמן ההשבתה.
7. אופטימיזציה: ראה סעיף 4 למעלה
8. התחשבות במלאי חומר גלם. המערכת מבצעת מיני MRP ומחשבת בכל רגע נתון את המלאי הנוכחי של חומר הגלם, כך שברגע שחסר חומר גלם המתכנן יוכל לקבל התראה. כשאני אומר מיני MRP אני מתכוון לכך שהיא מתחשבת במלאי הנוכחי, בתצרוכת החומר לפי עץ מוצר ובכפוף ללו"ז המופיע בגאנט. נוסף לכך, משולבות האספקות מהזמנות הרכש וכך אנחנו מקבלים תמונת מלאי נכונה בכל רגע. בדוגמה למטה, ניתן לראות שהשורה הראשונה מייצגת את המלאי הנוכחי, השורה השניה מראה את הצריכה של עבודה ORD-009 וניתן לראות שכבר בשלב הזה יחסרו 250 לביצוע המשימה. בשורה השלישית רואים את הכניסה של הזמנת הרכש שגם תגיע באיחור וגם חסר לה 150.
סיכום כללי
אני מאד ממליץ על שימוש בתוכנות תזמון ייצור בכל מקום שזה אפשרי. היתרון המשמעותי של המערכת היא הויזואליות שלה מצד אחד והעובדה שהיא לוקחת בחשבון המון אילוצים שמתחבאים מתחת לממשק אבל שומרים על תכנון נכון. מערכת אוטומטית מאפשרת במהירות לייצר תזמון ייצור כאשר משהו משתנה כמו: מכונה נכנסת לתקלה ארוכה, פתאום נכנסת הזמנה דחופה ומבקשים לייצר אותה לא ב FIFO וכו'. האפשרויות הללו מחייבות בדרך כלל תכנון מחדש של כל תוכנית הייצור, בייחוד אם נדרשת יותר מסוג מכונה אחת. במערכת אוטומטית זה drag and drop.
סיכום לגבי Planit
יתרונות
- המערכת מאד ויזואלית. מאד קל להשתמש בה לעומת אקסלים.
- המערכת מאד גמישה ומאפשרת לעשות הרבה מאד שינויים ברמת ה user ולא ברמת המתכנת.
- המערכת מתממשקת למערכת ה ERP של הלקוח (כרגע בעיקר פריוריטי) ולקבצי מידע אחרים (כגון אקסל), כך שבדרך כלל לא נצטרך לעשות שינויים מיוחדים כדי להתאים את המערכות שלנו ל Planit.
- צוות הפיתוח מאד גמיש ודואג לענות על הצרכים הייחודים של כל לקוח.
חסרון
- עיצוב הממשק הוא ממש ישן ונראה כמו תוכניות שנכתבו בתחילת העשור 🙂 הבנתי שבקרוב תצא גרסה מתקדמת יותר המיועדת לענן.
תוכנה גרועה ביותר, יש תוכנות מתקדמות יותר