מה זאת תפוקה?
נגדיר אותה ככמות המוצרים (או השרותים) הטובים שהוצאנו בזמן מסויים.
פוסט זה עוסק במדדי התפוקה. נראה מגוון רחב של מדדים המלמדים אותנו הרבה על המפעל מבחינת תפוקה. נתחיל בפשוטים ונמשיך למסובכים שתפקידם להעמיק את ההבנה לגבי המתרחש במפעל.
- תפוקה חודשית (כמות):
- תאור קצר: הכמויות טובים שנוצרו בחודש מסויים.
- מי משתמש בזה (חשיבות): הנהלה בכירה (חשוב), הנהלת המפעל (חשוב), הנהלה זוטרה (חשוב)
- תאור: מספר "הטובים" שהארגון מייצר. אנחנו לא לוקחים בחשבון פסולים וגם לא WIP אלא אם כן חומר בתהליך הוא רלוונטי. הנתונים יכולים להיות בק"ג, מספר פריטים ואפילו שעות (אם הארגון מוכר שעות כשירות).
2. תפוקה חודשית (עלות):
- תאור קצר: כמה כסף "יוצר" החודש במונחי עלות
- מי משתמש בזה (חשיבות): הנהלה בכירה (חשוב), הנהלת המפעל (חשוב), הנהלה זוטרה (בינוני)
- תאור: מספר "הטובים" שהארגון מייצר במונחי עלות (חו"ג ו/או עבודה). המטרה היא להתחשב בהבדל בין מוצר מסובך ויקר ומוצר פשוט וזול. לדוגמה מפעל שוקולד: המפעל מייצר במחלקה אחת 600 טון שוקולד פשוט בשווי של 5 ש"ח עלות לק"ג ובמחלקה השניה מיוצרים 300 טון שוקולד משובח בשווי של 10 ש"ח עלות לק"ג. למעשה כל אחת מהמחלקות מייצרת את אותו הערך. זאת ניתן לראות רק בגרף העלות ולא בגרף הכמות (בגרף הכמות נראה את מחלקת השוקולד הפשוט מייצרת פי 2 ממחלקת השוקולד המשובח).
3. תפוקה למכונה (כמות)
- תאור קצר: תפוקת טובים לכל מכונה – חודש נוכחי
- מי משתמש בזה (חשיבות): הנהלה בכירה (בינוני), הנהלת המפעל (חשוב), הנהלה זוטרה (חשוב)
- תאור: כמות הטובים שכל מכונה ייצרה החודש. בניגוד לגרף הראשון, בגרף הזה ניתן לראות רק חודש אחד ללא השוואה לחודשים קודמים. רמת הפירוט כאן היא המכונה.
4. תפוקה למכונה – השוואה מצטברת שנתית
- תאור קצר: השוואה שנתית מצטברת של תפוקה למכונה
- מי משתמש בזה (חשיבות): הנהלה בכירה (חשוב), הנהלת המפעל (חשוב), הנהלה זוטרה (חשוב)
- תאור: השוואה שנתית מצטברת של התפוקה לכל מכונה. ההשוואה לוקחת את התפוקות מתחילת השנה ועד החודש הנוכחי ומשווה אותם עם אותה תקופת זמן בשנה הקודמת.
- תפוקה מצטברת שנתית
- תאור קצר: השוואה שנתית מצטברת של תפוקה למכונה
- מי משתמש בזה (חשיבות): הנהלה בכירה (בינוני), הנהלת המפעל (בינוני), הנהלה זוטרה (נמוכה)
- תאור: השוואה שנתית מצטברת של תפוקת כל המכונות גם במונחי כמות וגם במונחי עלות. הנתונים מראים הצטברות מתחילת השנה של כל אחד מהמדדים מול אותה תקופה בשנים אחרות. הצרוף של שני הגרפים אחד ליד השני נותן המון אינפורמציה. ניתן לראות איך גרף התפוקה הכמותית בין 2010 ו 2012 משתנה מעט לעומת גרף העלות שמראה על גידול תמידי. גם בהשוואה בין 2012 ו 2013 אפשר לראות גידול בתפוקה הכמותית לעומת קיטון בתפוקה במונחי עלות. מה ניתן להסיק: המפעל עבר שידרוג בכמויות ובאיכויות בין 2009 ו 2010. אח"כ ישנם 3 שנים עם גידול קטן בכמות אבל מעבר למוצרים יקרים יותר וכנראה גם מסובכים יותר. ב2013 אנחנו רואים שמהפעל חזר לגדול מבחינת כמות אבל ככל הנראה מייצר פחות חומרים מסובכים בעלי עלות גבוהה.
מדדים למתקדמים
6. שינויי תפוקה למכונות השוואה בין חודשים
- תאור קצר: הפרש התפוקה בין התפוקה החודשית למכונה מול התפוקה בחודש הקודם
- מי משתמש בזה (חשיבות): הנהלה בכירה (נמוך), הנהלת המפעל (בינוני), הנהלה זוטרה (גבוה)
- תאור: הנתונים המוצגים הם הפרשי התפוקות בין החודש הנוכחי והחודש הקודם לכל מכונה. המיון הוא בסדר יורד לפי גודל ההפרש. במבט אחד בגרף ניתן לראות איזה מכונות השתפרו ואיזה ייצרו בכמות פחותה. הגרף מראה במבט אחד באיזה מכונות כדאי להתמקד בתחקיר החודשי. המכונות בצד שמאל הגרף עשו ככל הנראה תהליך של שיפור שניתן ללמוד ממנו ואילו המכונות בצד ימין, צריכים להסביר את הירידה החדה בתפוקה.
7. שינויי תפוקה ברמת המפעל – השוואה חודשית
- תאור קצר: ההפרש בין התפוקות מדי חודש ברמה מפעלית
- מי משתמש בזה (חשיבות): הנהלה בכירה (בינוני), הנהלת המפעל (בינוני), הנהלה זוטרה (נמוך)
- תאור: הגרף מראה את ההפרש בין התפוקה הכוללת בכל חודש מול החודש הקודם לה. מפעל רגיל יראה עליות וירידות לא גדולות (תמונה עליונה) . מפעל בתהליך התייעלות יראה עלייה קבועה לאורך התקופה (תמונה תחתונה משמאל) ומפעל שהולך לכיוון השני יראה מייד את המגמה הזאת בגרף יורד (תמונה תחתונה מימין). שוב המטרה היא להסתכל במבט אחד על הגרף ולהבין מה מצב המפעל.
8. % שיפור ברמת האצוות – מול אצוות דומות קודמות
מדד למתקדמים + מפעל מורכב
- תאור קצר: % האצוות ששיפרו את התפוקה שלהן ביחס לאצוות קודמות
- מי משתמש בזה (חשיבות): הנהלה בכירה (נמוך), הנהלת המפעל (בינוני), הנהלה זוטרה (גבוה)
- תאור: איך אפשר לדעת עם מפעל הוא במגמת שיפור כאשר ה MIX של המוצרים שלו כל הזמן משתנה? כלומר מפעל שמייצר בחודש מסויים MIX של מוצרים פשוטים יותר בתפוקות גבוהות מול חודש אחר שבו ה MIX שונה ויש יותר מוצרים מורכבים. אז איך אפשר לדעת האם אנחנו במגמת שיפור או לא?
הפתרון: השוואת התפוקה לשעה של כל אצווה עם האצווה הקודמת שיוצרה באותה מכונה וכמובן אותו המק"ט. ההשוואה הזאת היא מדוייקת ואם המפעל בתהליך שיפור אנחנו נראה את זה בוודאות במדד הזה. החישוב יכול להתבצע עבור כל המפעל ביחד (עדיין בהתחשבות בצמד מק"ט+מכונה) או ברמת מכונה שעליה היתה אמורה להיות תוכנית שיפור. אז איך עושים את זה?
- התפוקה לשעה של כל אצווה מושוות מול אותו מק"ט+מכונה שיוצר בפעם הקודמת. אם יש שיפור של 10% ניתן לאצווה ציון של 1 אם יש קיטון של 10% ניתן את הציון -1 ואם השינוי הוא בטווח של +/- 10 אחוז האצווה תקבל את הציון אפס. בנוסחאות זה נראה ככה:
X = תפוקה לשעה של האצווה הנוכחית לחלק לתפוקה לשעה של האצווה הקודמת (אותו מק"ט+מכונה).
אם X >1.1 אז הציון = 1
אם X < 0.9 אז הציון = 1-
אחרת : הציון = 0
2. סכום את הערכים לכל חודש וחלק במספר האצוות שהיו באותו החודש.
הנה דוגמה להמחשה:
- הערך עצמו לא אומר הרבה, אבל בהשוואה חודשית מול ערכים אחרים המגמה מייד נראית לעין. יש לזכור שערכים חיוביים מציינים שיש יותר אצוות עם ערכים משופרים ואילו ציון שלילי מעיד על מספר רב יותר של אצוות בירידה בתפוקה.
-
בסוף נבנה את הגרף שייראה כך:
-
ממוצע תפוקה יומית – חודשי
- תאור קצר: ממוצע תפוקה יומית בכל חודש (רק ימי עבודה)
- מי משתמש בזה (חשיבות): הנהלה בכירה (גבוה), הנהלת המפעל (בינוני), הנהלה זוטרה (נמוך)
- תאור: ממוצע התפוקה היומית שמיוצר בכל יום עבודה. מכיוון שהמפעל לא עובד את אותם שעות בכל חודש אז כדי להשוות תפוקה בין חודשים אנחנו צריכים מכנה משותף. ניקח את התפוקה החודשית ונחלק במספר השעות שהמפעל עבד באותו החודש ואח"כ נחלק את הערך ב 24. זה ייתן לנו את התפוקה היומית הממוצעת. את התפוקה הזאת ניתן להשוות בין חודשים עם ימי עבודה שונים.
- ממוצע תפוקה יומי למכונה חודש נוכחי – השוואה רב שנתית
- תאור קצר: ממוצע תפוקה שנתית למכונה השוואה רב שנתית
- מי משתמש בזה (חשיבות): הנהלה בכירה (נמוכה), הנהלת המפעל (בינוני), הנהלה זוטרה (בינוני)
- תאור: ממוצע התפוקה היומית של החודש הנוכחי בהשוואה מול אותו החודש בשנים קודמות. המטרה היא לגלות האם המכונה מעלה תפוקות או מורידה. הבעיה בהשוואה בין השנים היא שמספר ימי העבודה שונה ולכן קשה להעריך האם התפוקה עלתה או ירדה. המדד הזה מאפשר לראות את השינוי מכיוון שהחישוב נעשה בהתחשב במספר ימי העבודה. במידה ויש ירידה בתפוקה צריך לברר האם מדובר בשינוי MIX המוצרים או בבעיה במכונה.
- מדד זה יכול להיות מוצג גם כתפוקה מצטברת מתחילת השנה בהשוואה בין השנים (אותה תקופה כל שנה).
- חישוב:
תפוקה יומית חודשית = תפוקה במכונה לחלק לשעות העבודה של המכונה לחלק ל 24.
קורא יקר, פוסטים כאלו דורשים השקעה של זמן רב על מנת לייצר לך ערך מרבי.
אנא השאר לי תגובה בבקשה כדי שיהיה לי פידבק להמשך
ניתן גם לשלוח במייל לגל מירום : theplanningmaster@gmail.com
הפוסט הזה הוא חלק מכלי העבודה האפשריים למהנדסי תעשיה וניהול העוסקים ב KPI